Anna Jörgensdotter nomineras till litteraturpris för "Solidärer"

0:56 min

Nu nomineras författaren Anna Jörgensdotter till tidningen Vi:s anrika litteraturpris för romanen Solidärer. För P4 Gävleborg avslöjar hon också att hon har ett nytt projekt på gång.

Tidningen Vi:s litteraturpris har delats ut i 70 år – och nu är författaren Anna Jörgensdotter från Sandviken nominerad.

Prisumman på 50 000 kronor kommer hon – om hon vinner – att lägga på skrivtid inför ett nytt, än så länge hemligt projekt med koppling till höstens Me too - rörelse.

Romanen solidärer, som kom ut i augusti, utspelar sig under 30-talet, både i Barcelona och i Gävle. Huvudpersonerna är svenskar som under det spanska innebördeskriget reser till Barcelona för att delta i kriget mot fascisterna. 

De andra som nominerats till tidningen Vi:s litteraturpris är Tove Folkesson med den tredje delen i sin svit om Kalmars jägarinnor: "Ölandssången", och Johannes Anyuru med "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", en boken som han även fick Augustpriset för under 2017.

Priset delades ut för första gången 1947 och går till en författare "på väg", det vill säga som har debuterat men inte gett ut mer än fem romaner för vuxna. Förra året gick det till Anneli Jordahl för "Som hundarna i Lafayette Park". Prissumman är 50 000 kronor.

I januari 2018 avgörs vilken av de nominerade som får priset.