En varg
Död eller levande varg? Åsikterna om vargpopulationens storlek går isär. Foto: Jonas Eksträmer/ TT

Vargjakten överklagas i sista stund

1:20 min

Svenska rovdjursföreningen reagerade direkt på onsdagens beslut i Kammarrätten att avslå kravet på att starten för licensjakt på varg den 2 januari ska stoppas. Nu överklagar föreningen avslaget till Högsta förvaltningsdomstolen i stället.

Kammarrättens beslut omfattar samtliga överklaganden i alla fem län i landet där vargjakt är tillåten från och med nästa vecka.

Nu hoppas Svenska rovdjursföreningens ordförande Torbjörn Nilsson att Högsta förvaltningsdomstolen ska bevilja prövningstillstånd och i sista stund stoppa jaktstarten. Vargjakten är nämligen beviljad på felaktiga grunder, säger han:

– När vargstammens storlek har bestämts har man räknat vargar som redan är döda. Det tycker vi är oerhört märkligt och anser att det seriöst ska prövas av domstolarna. Inte heller ska jakt tillåtas innan domstolarna tagit ställning till om det är så lagstiftningen ska tillämpas..

Länsstyrelsernas beräkningar av vargstammens storlek har skett med en statistisk modell som inte länge anses vara korrekt, hävdar Svenska rovdjursföreningen:

– De har räknat rätt, men med en föråldrad modell. Det gör en ganska stor skillnad, säger Torbjörn Nilsson.

Det krävs att finns minst 300 vargar för att Naturvårdsverket ska kunna tillåta licensjakt. När Förvaltningsrätten i höstas gav grönt ljus för att skjuta 22 vargar i Sverige, varav två i Färilatrakten, räknade man med att det fanns 355 vargar.

Rvdjursföreningen, däremot, hävdar alltså att det i den siffran även räknats in omkring 100 vargar som hunnit dö redan under den långa inventeringsperioden 2016/17.

Per Mellström vid Jägareförbundet i Gävleborg håller emellertid INTE med om att om den gällande uppskattningen av vargpopulationens storlek skulle vara felaktig:

– Nej, det stämmer absolut inte! Tvärt om finns det sannolikt ytterligare några vargindivider utöver de beräknade 355. Den siffran är vetenskapligt grundad så den utgår vi från inom vargförvaltningen, säger han.

Därför vore det också olyckligt att senarelägga jaktstarten, menar Per Mellström:

– Det finns ingen anledning att skjuta upp jakten. Den vargjakt som planeras är ju också så begränsad att den kan betraktas som näst in till försumbar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista