I dag drar vargjakten igång norr om Ljusdal.
1 av 2
I dag drar vargjakten igång norr om Ljusdal. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Simon Viklund är vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg och säger att tilldelningen av varg som ska fällas är låg i år.
2 av 2
Simon Viklund är vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg och säger att tilldelningen av varg som ska fällas är låg i år. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Vargjakten igång norr om Ljusdal

1:48 min

I dag drar den omdebatterade licensjakten på varg igång. Två vargar ska fällas i reviret Nyskogen norr om Ljusdal, vilket också innebär att reviret försvinner eftersom det består av ett vargpar.

Simon Viklund är vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg:

– Reviret är nytt i den här konstellationen. De spårades första gången ifjol, men det här är ett revir där det länge funnits stationär förekomst och det var det revir som var bäst lämpat för årets jakt.

I fredags slog Högsta förvaltningsdomstolen ned en begäran om en så kallad inhibition av jakten från Svenska Rovdjursföreningen. Med Inhibition menas att jakten skulle stoppas i väntan på att domstolen skulle fatta beslut i själva sakfrågan, det vill säga om jakten är rätt eller fel. En fråga som domstolen inte har avgjort eller ens bestämt sig för om den ska pröva.

Så i dag börjar jakten som planerat i det 40 000 hektar stora reviret Nyskogen norr om Ljusdal där två vargar ska fällas är det tänkt.
Vilthandläggare Simon Viklund säger att det är den lägsta tilldelningen på flera år.

– En anledning är att det bara finns två vargar i reviret, ett revirmarkerande par. Sen har vi ett nationellt ansvar, vi kan inte göra ett större uttag än stammen tål.

Drygt 50 av Sveriges totalt omkring 350 vargar lever i Gävleborg. Och inför årets licensjakt så har också Förvaltningsrätten mottagit ett tiotal anmälningar, både från de som inte tycker att vargen ska jagas alls till jägare som anser att det är för få individer som ska fällas.

Vilthandläggare Simon Viklund säger att det är den lägsta tilldelningen på flera år.

Han anger också att skadebilden är en viktig faktor när revir för jakt väljs ut.

– Vi har haft angrepp på fårbesättningar och hundar i området.

I dag finns inga vargrevir på Ljusnans östra sida i Hälsingland. Med tanke på att myndigheterna inte vill att vargen lever på för koncentrerad yta så vore det kanske logiskt att jaga i ett annat område än det som ligger närmast kusten? 

– Det här är ett område där det funnits varg länge. Och det är många parametrar att ta hänsyn till, däribland den genetiska statusen och då var det här reviret bäst lämpat, säger Simon Viklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista