En supermåne i Jämtland 2016.
Jämförelsen med objekt på jorden gör supermånar extra praktfulla. Foto: Reinhold Skoglund (PRIVAT)/SR Jämtland

Super-super-måne i kväll

1:03 min

Den som missade nyårsfyrverkerierna kan eventuellt trösta sig med super-super-månen i kväll. Inte sedan 2008 har månen varit större och först 2026 går det att se en lika stor måne igen.

Super-super-måne är ett extremt fenomen säger Marie Rådbo, astronom vid Linköpings universitet:

– Den uppstår när månen nästan kommer jorden så nära som den överhuvudtaget kan komma. Vanliga supermånar får vi när månen kommer någon procent närmare jorden än vanligt, så just nu är den extremt nära, säger hon.

Marie Rådbo har också konkreta tips om hur man vid klart väder bäst avnjuter super-super-månen:

– Ja, den ser allra störst ut när månen går upp sen eftermiddag eller tidig kväll, alternativt ner den går på morgonen. Men det beror framförallt på att man då jämför med objekt på jorden och den effekten kommer nu att förstärkas när vi har super-super-måne.

Det är självklart inget ovanligt att månen i sin elliptiska bana regelbundet kommer jorden som närmast. Det ovanliga är att det i kväll gynnsamt sammanfaller med den mest praktfulla månfasen.

– Det som är nu, är att det råkar vara fullmåne samtidigt som den är som närmast. Då får vi super-super-effekten! konstaterar Marie Rådbo.

Det är alltså upplagt för spektakulära himlafenomen i kväll. Men det förutsätter så klart också molnfritt väder.

– Har man den turen är det fantastiskt att se månen vid uppgång! Det rekommenderar jag alla, säger Marie Rådbo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista