Josefine Gustafsson med sin son Sixten i barnvagn
1 av 2
Nyårsveckans fyrverkerier blev påfrestande för Josefine Gustafsson och lille Sixten. Foto: Felix Blom/ Sveriges Radio
Kollage med fyrverkerier, balkonger på nordost och en pappa med en barnvagn och ett litet barn.
2 av 2
Bilden är ett kollage. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson

Raketterror i Gävle

1:30 min

Nyårsfyrverkerier är inte bara tjusiga och njutbara. För Josefine Gustafsson, hennes sambo och 1-årige son Sixten som alla bor på Nordost i Gävle har raketer och smällare tvärtom gjort hela nyårsveckan till rena plågan.

Redan i torsdags blev skjutandet av fyrverkeripjäser outhärdligt, berättar Josefine Gustafsson:

– Vi fick en raket rakt mot vår balkong och då fick jag nog! Jag fick hjärtklappning och kände verkligen att det hade gått för långt och larmade därför polisen, säger hon.

Polisen svarade snabbt och ville verkligen vara behjälplig, men hade inte en chans att fånga in förövarna som naturligtvis snabbt hade försvunnit.

– Just då var det så illa att man inte vågade vara ute, suckar Josefine Gustafsson.

Hon tvekar inte att ta till drastiska liknelser:

– Det var som en krigszon här och de kastade fyrverkeripjäser mot varandra. Det är småkillar i 8 till 10-års ålder som håller på - det är ett under att ingen blev skadad!

Josefine Gustafsson säger att "krigstillståndet" fått fortgå trots att både polisen, störningsjouren och fastighetsägaren Gavlegårdarna varit väl medvetna om problemen.

Enligt polisens presstalesperson Mikael Hedström var fyrverkeriterrorn faktiskt väntad. Det är ett tilltagande nationellt fenomen som polisen inte kan ha full kontroll över, säger han:

– Det var ungefär likadant förra året och det handlar då om en ökande felaktig användning av fyrverkeripjäser, säger han.

Avfyrandet av raketer sker helt ohämmat, hävdar Mikael Hedström.

– Man skjuter mot varandra, man skjuter i bostadsområden, siktar mot balkonger och stoppar ned raketer i brevlådorna. Jag förstår verkligen att många är väldigt besvikna på att det sker, säger han.

Polisen var förberedd och trodde att bemanningen var tillräckligt dimensionerad. Ändå räckte inte bevakningen till, konstaterar Mikael Hedström.

– Vi fokuserade på att vara synliga på så många platser som möjligt, men mest inriktade vi oss på centrala platser i staden där det samlas mycket folk utomhus, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista