JVM i ishockey

Sverige till semifinal efter rysare

0:54 min

Sverige är klart för sin tolfte raka semifinal i JVM-ishockeyn efter en rysare mot Slovakien som till slut besegrades med 3-2.

Nu väntar guldfavoriten USA i semifinal på torsdag kväll. De regerande mästarna slog ut Ryssland i sin kvartsfinal med 4-2.

USA har inte imponerat så här långt, Sverige har en bra chans att gå till final om de lyfter sig från spelet i kvartsfinalen.

Efter nästan två dygn av spekulationer kunde till slut lagkaptenen och forwardsstjärnan Lias Andersson till slut spela i kvartsfinalen efter den skada han drog på sig i slutet av sista gruppspelsmatchen mot Ryssland.

Andersson agerade dock försiktigt och såg inte ut att kunna gå för fullt. Även hans kedjekamrater Elias Pettersson och Alexander Nylander hade en tung kväll vilket gjorde att superkedjan - som öst in tio mål - för första gången stod för en blek insats.

Då klev två doldisar fram.

Efter en mållös första period tog det bara nio sekunder av den andra innan Luleåforwarden Isac Lundeström, poänglös så långt i turneringen, sköt 1-0.

Efter knappt sju minuter kom 2-0-målet efter en fantastisk solorajd av Färjestadsforwarden Fabian Zetterlund. Från egen zon tog han fart och snirklade sig igenom det slovakiska försvaret innan han med backhand överlistade målvakten Roman Durny mellan benskydden.

Det var nätt och jämnt att de tog ikapp men vi är starkt som lag och vinner matchen så det är en riktigt bra insats.

Sverige hade ett klart grepp om matchen när en olycklig rensning från backtalangen Rasmus Dahlin, då han slog pucken upp på läktaren, kostade en utvisning - och ett mål.

Med drygt två minuter kvar av andra perioden skickade Martin Bodak in reduceringen via stolpen bakom en skymd Filip Gustavsson.

I början tredje perioden åkte Sverige på två snabba utvisningar på Lundeström och Tim Söderlund vilket gjorde att slovakerna fick spela fem mot tre i 1.44. Marian Studenic var bara en stolpträff från att kvittera.

I stället slog Lundeström till igen. Efter en öppnande passning från Tim Söderlund, som också spelade fram till 1-0, kunde Luleåforwarden göra 3-1 efter 10.17 av tredje perioden.

Men slovakerna kom igen på nytt och Bodak gjorde sitt andra mål efter 11.58. Till slut, efter oväntat mycket dramatik, kunde svenskarna hålla undan och vinna.

– Jag tycker vi steppar upp i tredje men så är det alltid så i slutet när de plockar målvakten blir det tajt. Måste säga att det var riktigt nervigt.

När signalen gick och semifinalplatsen var säkrad. Vad var din första tanke då?

– Det var bara lycka. Det var glädje. Det var riktigt skönt.

Nu väntar USA i semifinal på torsdag kväll efter att amerikanerna slog ut Ryssland med 4-2 i sin kvartsfinal efter att ha avgjort det jämna mötet i den tredje perioden.

Radiosporten sänder Sverige-USA direkt i P4 och i appen Sveriges Radio Play.