Krönika: Niklas Folkegård

Startgroparna i Säbyggeby

3:46 min

Ett nytt år har äntligen kommit till Säbyggeby. Det gamla året är slitet och skevt och något folk i Säbyggeby helst vill ställa undan och glömma bort.

I ärlighetens namn har folk i Säbyggeby ägnat en stor del av det gamla året åt att planera för det nya året. Precis vid årsskiftet var det nya året perfekt planerat.

Säbyggebyborna skulle starta olika projekt för en positiv förändring av sina liv på ett revolutionerande sätt.

De skulle starta nya vanor och starta helt andra sätt att se på livet. Det skulle bli spännande.

Direkt efter årsskiftet satte Säbyggebyborna igång. Ja, först gick de och lade sig för det hade ju varit en lång nyårsafton.

Men sen, på nyårsdagens morgon alldeles efter lunch och eftermiddagskaffe så gjorde sig Säbyggebyborna redo för att stå i startgroparna för det nya livet.

Det var bara ett problem. Det fanns inga startgropar. Varje Säbyggebybo hade kanske tio olika projekt att starta och varje projekt förtjänar en egen startgrop. 

Så Säbyggebyborna tog tag i det där, genom att planera hur startgroparna skulle se ut och var de skulle ligga för att optimera startandet av alla projekt.

Dagen därpå kunde man se Säbyggebybor välla ut ur sina hem för att riktigt känna efter så att placeringen av startgropar var perfekt. Sen började de gräva.

Vid lunch var hela Säbyggeby alldeles gropigt. Bortåt eftermiddagen var det nån som kom på att det brukar heta att man ligger i startgroparna, inte står i dem. Då behöver de vara lite större.

Folk grävde på och det trots att tjälen gjort marken alldeles hårdfrusen. Igår kväll hade flera startgropar blivit djupa nog för att man skulle kunna ligga där.

Men för att ligga bekvämt behöver man ha lite madrasser och kuddar. Och mysbelysning och kanske lite kaffe.

Då skulle det passa perfekt med lite praliner till kaffet, och en bra bok i väntan på starten.

Folk fyllde på med grejer i sina startgropar så att till sist fick ingen plats i dem. Utom en ganska småvuxen farbror, men han tyckte det kändes övermäktigt att han skulle ligga runt i alla startgropar.

Startgroparna grävdes ur ytterligare så att alla skulle få ordentligt med plats. Men mitt under grävningen var det någon som hittade fornlämningar, så istället för grävning fick Säbyggebyborna ägna sig åt utgrävning.

Det man fick fram visade sig vara forntida startgropar. Redan under bronsåldern låg folk i Säbyggeby i startgroparna för en positiv förändring av sina liv på ett revolutionerande sätt.

Detta trots att revolutionen uppfanns först på 1700-talet. Innan det sprang folk mest omkring och stormade olika byggnadsverk utan att riktigt veta vad de skulle göra sen.

Men inte här i Säbyggeby, för här hade de fullt upp med att ligga i startgroparna.

Det här är Niklas Folkegård, från Säbyggeby, onsdag.