Etiopien släpper alla politiska fångar – oklart om Fikru Maru berörs

1:17 min

Idag kom det oväntade beskedet att åtalen mot alla politiska fångar i Etiopien ska läggas ner och alla som redan dömts ska benådas.

Beslutet kom överraskande från Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn idag.

Han lovade också att den federala säkerhetspolisens ökända fängelse Maekelawi ska stängas och göras om till ett museum.

Förutom att Etiopiens regering nu för första gången faktiskt erkänner att det finns politiska fångar i landet så är uttalandet anmärkningsvärt från en regim som är känd för notoriska övergrepp och fängslanden av politisk opposition, intellektuella och journalister. 

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru sitter fängslad i landet sedan 2013 men det finns inga uppgifter som tyder på att han omfattas av premiärministerns uttalande. 

– Vi vet ingenting, men dessvärre är nog vår gissning att det inte omfattar Fikru, säger hans advokat Hans Bagner till P4 Gävleborg.

– Min plan är att ta kontakt med UD och försöka få till stånd ett möte för att se vad vi kan göra, och vad de bör göra, för att se om vi kan haka på den här vågen och den vägen få Fikru frigiven, säger han. 

Beskedet kom under en presskonferens med alla ledare inom Etiopiens federala regeringspartiallians Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front, EPRDF.

Alliansens medlemmar är likasinnade partier från det federala Etiopiens alla etniska grupper – en allians som styrt landet i över 20 år, men som har knakat betänkligt i fogarna den senaste tiden.

Anledningen är oromofolkets uppror mot den federala regeringen som har tärt på lojaliteten inom alliansen.

Oromo är Etiopiens största folkgrupp, men har aldrig haft motsvarande politiskta inflytande och anklagar regeringen för generationer av förtryck och ekonomisk marginalisering.

Upproret i Oromia har gjort att oromofolkets medlemsparti i EPRDF Oromo Peoples' Democratic Organization, OPDO, på senare tid har hamnat i intern opposition och i allt större grad tagit oromo-demonstranternas parti.

En förskjutning i maktbalansen som med tiden blivit ohållbar för premiärminister Desalegn.

Dagens besked, om det stämmer och verkligen verkställs, innebär att regeringen nu byter taktik från våld och förtryck till eftergifter och dialog.

Namnkunniga etiopiska människorättsaktivister och oppositionella har uttrtyckt försiktig optimism efter beskedet men påminner om att inget är säkert förrän vi ser att det faktiskt sker.