Ny rättegångsdag för läkaren Fikru Maru

1:03 min

Den har skjutits upp flera gånger. Men nu har rättegången mot den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru från Hudiksvall återupptagits i Etiopien, där han står åtalad för terroristbrott.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Nu hoppas hans advokat att den långsamma rättsprocessen ska utmynna i en dom i nästa vecka.

– Rättegången pågår den här veckan och nästa. Vi hoppas att domstolen ska meddela sin dom, men säker kan man aldrig vara eftersom åklagaren tidigare har sagt att han vill höra fler vittnen, säger advokat Hans Bagner.

Samtidigt har det kommit besked från Etiopien att alla politiska fångar ska släppas. Men det är oklart om det påverkar Fikru Maru.

– Vi hoppas att amnestibeskedet omfattar Fikru. Då skulle rättegången avbrytas och han vara en fri man, men det låter tyvärr för bra för att vara sant, säger Bagner.

Representanter från Sveriges ambassad i Addis Abeba följer rättegången på plats, men har ingen mer information om huruvida Fikru Maru omfattas av amnestin.

– Det är för tidigt att säga, vi undersöker frågan vidare, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Fikru Maru står åtalad för att ha legat bakom ett fängelseupplopp som ledde till en brand där flera fångar omkom. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas version av händelsen.