Beatriz är orolig för mässlingen
Beatriz Kyller med sin son Looie. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Beatriz i Bollnäs en av många föräldrar som vill skynda på mässlingsvaccination

1:29 min

Oron sprider sig efter mässlingsutbrottet i Västra Götaland. Det märks på barnavårdscentraler runt om i landet som får en hel del frågor från oroliga föräldrar.

Barn i Sverige får genom det allmänna vaccinationsprogrammet en första dos mot mässling, röda hund och påssjuka vid 18 månaders ålder. Skyddet fylls sedan på mellan sex och åtta års ålder.

Men vid begäran kan föräldrar få vaccinera sina barn redan från och med att de fyller ett år.

Många vill nu skynda på vaccineringen av sina barn och en av dem är fyrbarnsmamman Beatriz Kyller i Bollnäs.

– Jag är jätteorolig, jag åkte själv på en barnsjukdom för ett halvår sedan och var då jätteglad att min son var vaccinerad mot just den sjukdomen, säger Beatriz Kyller.

I Gävleborg finns inget fall av mässling, och enligt Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har länet en ganska god täckning när det gäller mässlingsvaccination. 

Ungefär 95 procent av alla barn mellan 12 och 18 månader är vaccinerade mot mässling i länet.

Men det föds årligen cirka 3000 barn i Gävleborg och att vaccinera alla de redan vid 12 månaders ålder har inte regionen kapacitet för i dag enligt Signar Mäkitalo. 

– Jag tror inte att man klarar av en sådan anstormning om man skulle vaccinera alla barn ett halvår tidigare, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista