Giftorm. Foto: Musadeq Sadeq/Scanpix.

Bollnäs vill ha koll på giftormarna i kommunen

Nicole Johansson: Det är både för miljöns och hälsans skull
1:24 min

Tillstånd för giftorm i hemmet och förbjudet att ha bilen på tomgång i väntan på tåg. Nya hälsoskyddsföreskrifter i Bollnäs kommun.

Från och med årsskiftet är det förbjudet att köra på tomgång i mer än en minut i hela Bollnäs kommun. 

– Det är både för miljöns och hälsans skull. Det är inte bra att andas in avgaser, säger Nicole Johansson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.

För fordon som stannat vid järnvägsövergång gäller omedelbart tomgångskörningsförbud. Bryts det mot reglerna finns risk för böter.

– Tillsyn kommer främst att bedrivas om vi får in klagomål annars är det inte prioriterat.

Det har också införts nya regler kring djurhållning i Bollnäs kommun.
För att få ha giftorm i hemmet i detaljplanerat område så måste det sökas tillstånd.  Idag är det ingen som vet om eller hur många det finns i kommunen säger Nicole Johansson.

– Det är för att vi ska kunna skriva in villkor i beslut om bur och galler för fönster och ventiler så att de inte ska kunna rymma. Även polis och räddningstjänsten ser fördelar med att veta var det finns giftormar inom detaljplanerat område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".