Vaccinspruta och arm
Alla vet inte vad de har vaccinerats mot. Foto: Claudio Bresciani/TT

Smittskyddsläkare vill ha nationellt vaccinationsregister

1:45 min

Efter att flera personer i Sverige smittats av mässlingen står frågan om vaccinationer åter i fokus. Smittskyddsläkare i flera landsting vill se ett nationellt vaccinationsregister.

En del har dålig koll på vilka vaccinationer som de har tagit och när. Inte heller vården känner nödvändigtvis till sina patienters vaccinationshistorik. Detta vill flera smittskyddsläkare se ändring på.

– Det är jättetråkigt att vi inte har något nationellt vaccinationsregister som är fungerande i en sådan här situation. Många ringer och frågar om de har skydd eller inte. Det är tyvärr vanligt att man inte vet vad för vacciner man har, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på region Östergötland.

– Alla som har letat efter sina vaccinationsdokument, som den gula boken, vet hur svårt det är, säger Helena Hervius Askling som är smittskyddsläkare på Landstinget Sörmland.

Idag journalförs vaccinationer på den vårdinrättning där man vaccinerat sig. Efter att frågan om ett vaccinationsregister tidigare har diskuterats, så infördes ett nationellt vaccinationsregister för barn år 2013. Till registret rapporteras endast vaccinationer som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, till exempel difteri, stelkramp och mässling.

Det finns inget register som samlar uppgifter om alla åldersgrupper och alla vaccinationer, som både vårdgivare och patienter har tillgång till.

– Bristen i det vaccinationsregister som finns idag är att man inte kan följa individen. Man kan inte se vad just den här individen behöver, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Landstinget Dalarna.

Mässlingsmittan i Västsverige har satt vårdens smittspårningsmetod på prov. De flesta av de kända fallen i Göteborgsområdet har smittats när de befunnit sig i en sjukvårdsmiljö, till exempel ett väntrum. Britt Åkerlind menar att arbetet med smittspårning hade underlättats betydligt om ett nationellt vaccinationsregister hade funnits.

– Tänk dig att vi haft en mässlingsmittad person i ett väntrum. Sen har vi 76 andra personer som har suttit där. Då har man en lista över dem, som har registrerats i receptionen. Vad man har behövt göra nu är att ringa upp alla personer och då är det många som säger att de inte vet vad för skydd de har. Med ett register hade man kunnat ta listan och elektroniskt gå in och titta, förklarar hon.

– Fördelarna med ett nationellt register är uppenbara. Man kan ha koll på vilka som är vaccinerade och när, för att kunna uppskatta vaccinationstäckningen och skyddet, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare på Landstinget Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista