Konstnären David Larsson framför graffitiväggen
1 av 2
Konstnären David Larsson Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Graffitiväggen utanför Gumpels
2 av 2
Graffitiväggen står alldeles utanför Gumpels fritidsgård Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Den efterlängtade graffitiväggen är på plats i Bollnäs

1:30 min

Efter en flera år lång väntan är graffitiväggen på plats vid Gumpels fritidsgård i Bollnäs.

En graffitivägg har varit på gång i Bollnäs i fem år men frågan har studsat runt mellan olika förvaltningar och instanser innan den lades på is. Men tidigare i höstas fick kommunen ett miljonbidrag för att motverka segregation och plötsligt fanns pengarna till en graffitivägg. Och nu är den alltså på plats. 

– Mycket mycket bra. Det här är efterlängtat och det är skönt och se att Bollnäs kan hosta upp något så här vackert, säger konstnären David Larsson.

Varför behövs en graffitivägg?

– För att det finns väldigt många utövare. Och många befinner sig bakom lagen och det kanske blir väl mycket oönskad klotter. Det här blir ju ett forum där folk kan träffas, prata och äldre förebilder kan vara där och hjälpa de yngre att tänka till lite kring var man får måla och inte. Sen är det ju också kulturhistoria och en plats där vi kan producera en massa blivande konstnärer, säger David Larsson.

Kommer det klottras mindre på andra platser nu?

– Jag hoppas det. Det här är definitivt ett sätt att få det att bli mindre klotter. Det kommer förmodligen bli fler utövare i och med att det nu finns en marknad för det, säger David Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista