Frida Jonsson, doktorand på enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.
Frida Jonsson är doktorand vid Umeå unviersitet och har forskat på psykisk ohälsa bland unga i glesbygd. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio

Ungas psykiska ohälsa i glesbygd kartläggs

1:15 min

Unga i glesbygd kan behöva annat stöd än unga i storstäder för att minska risken för psykisk ohälsa. Därför har Umeå universitet och Glesbygdsmedicinskt centrum genomfört ett forskningssamarbete om psykisk ohälsa bland unga i glesbygd.

Just nu slutförs forskningsprojektet med Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten tillsammans med forskare på Umeå Universitet som tittat på självmordförebyggande arbete och psykisk ohälsa bland unga i glesbygd.

I våras utlyste regeringen ett uppdrag om forskning kring psykisk ohälsa bland unga.

– Norrland är halva landet och vi har speciella förutsättningar här. Som jag förstår så är det här det enda projektet i regeringens uppdrag som har fokus på just glesbygd, säger Frida Jonsson, doktorand på enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.

Ungdomarna sade att ingen någonsin hade frågat dem tidigare om hur de upplever detta.

Forskningslaget har intervjuat både tjänstemän, politiker och ungdomar för att titta närmare på vad som behövs göras för att motverka psykisk ohälsa bland unga.

I februari ska Folkhälsomyndigheten presentera forskningen för regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista