Sigrid Sjösteen försöker rädda älgen, genom att hacka hål i isen  med en yxa.
Det är inte unikt att älgar går genom isen. Här vid ett tidigare tillfälle. Foto: (Arkivbild) Viktor Johannessen

Älg, rådjur eller örn - komplicerat djurlarm i Gävle

1:23 min

Ett ovanligt telefonsamtal inkom vid lunchtid på söndagen till Gästrike Räddningstjänst. "En älg har förirrat sig ut och fastnat i isen utanför T-udden", löd larmet. Räddningstjänsten bedömde att djuret inte kunde räddas och polisen skickade i stället en jägare till platsen. Det visade sig till slut vara en örn som fanns på isen och som sedan flög iväg.

Enligt Gästrike Räddningstjänsts tjänstgörande inre befäl kunde inte en räddningsinsats motiveras mot bakgrund av svårigheterna att få upp djuret och mot den beredskap för andra larm som Räddningstjänsten måste upprätthålla:

– Vi kan rädda rådjur, men när det gäller så stora djur som en älg har vi svårt att göra en vettig insats, säger hon.

Därför var det alltså polisen som den här gången fick ärendet "på sitt bord".  Polisens jägare kunde också konstatera att ett djur mycket riktigt gått igenom isen 300 meter utanför T-udden nära centrala Gävle, men att det var svårt att avgöra om det handlade om en älg eller ett rådjur.

– För att komplicera saken ytterligare rapporterade jägaren att det förolyckade klövdjuret dessutom lockat till sig en örn, säger Daniel Wikdahl, presstalesman vid polisen i region Mitt till P4 Gävleborg.

Dramatiken lockade också en hel del nyfikna åskådare till platsen, vilket givetvis gjorde jaktmannens uppgift än svårare.

– Jag bedömer att det kommer att ta tid innan saken klarats upp, konstaterade Daniel Wikdahl ännu vid halv två tiden på söndagseftermiddagen.

Men till slut visade det sig alltså röra sig om en örn som hade suttit på isen och som sedan hade flugit iväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista