Transammans Hudiksvall med initiativtagarna Viktor Forslund och Rosie Jonsson.
Transammans Hudiksvall med initiativtagarna Viktor Forslund och Rosie Jonsson.

Transammans startar för transpersoner i Hudiksvall

Viktor Forslund: "Man tror att man är ensam"
1:37 min

Om två veckor startar Transammans i Hudiksvall. Det blir fikakvällar för att transpersoner ska hitta hjälp och stöd i varandra.

Det började som enstaka fikakvällar för transpersoner och närstående i Västerås för fyra år sedan. Något som växte till det nationella förbundet Transammans. Och nu startar de en lokalförening i Hudiksvall.

Viktor Forslund och Rosie Jonsson är initiativtagare till lokalavdelningen. Gruppen kommer att börja med öppna fikaträffar för transpersoner och närstående i alla åldrar under vintern, men programmet beror mycket på vad medlemmarna vill och de behov som uppstår. 

De första träffen sker 22 januari.

– Det är lite nervöst och läskigt att hålla i en lokal grupp själv, säger Viktor Forslund

Det finns många beskrivningar vad en transperson är. Förenklat är det ett samlingsbegrepp för personer vars könsidentitet eller könsuttryck skiljer sig från normen för det kön som registrerades vid födseln.

Vad tror du det här kommer att betyda?

– Jag vet att det kommer att betyda mycket. Man flyr oftast för att det inte finns så mycket på landsbygden. Det hade varit guld värt om det funnits någon HBTQ-förening här omkring när jag gick i högstadiet. Man tror att man är ensam, man tror att det är något fel på en och vet inte vad man ska göra, säger Viktor Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".