skylt med texten tanka vätgas
1 av 3
Sandviken kan bli först i landet med vätgasbussar. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio
buss som står utanför vätgaspumpen
2 av 3
Två nya vätgasbussar ska testas på Sandvikens gator. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio
buss sandviken
3 av 3
Jan Lahenkorva, vice ordförande i Region Gävleborgs Hållbarhetsnämnd tror att det här kan sätta Gävleborg på kartan. Foto: Anton Leck/Sveriges Radio

Sandviken kan bli först i landet med vätgasbussar i stadstrafiken

1:22 min

Sandviken kan bli först i landet med vätgasbussar som rullar i stadstrafiken och förhoppningsvis kan initiativet få fler kommuner att följa efter och satsa på en fossilfri kollektivtrafik.

Med hjälp av vätgas ska två nya bussar köpas in till ett värde av 12 miljoner kronor och om projektet går bra kommer vätgasbussar att vara en självklar del av vår breda palett av fossilfri kollektivtrafik, tror Jan Lahenkorva, vice ordförande i Region Gävleborgs Hållbarhetsnämnd

– Förhoppningsvis skapar det här nya förutsättningar för utveckling och nya jobb, säger Jan Lahenkorva.

Men att vara den första region i Sverige att testa vätgasbussar kan innebära utmaningar, man behöver bland annat kunskap om den nya tekniken och utbilda servicetekniker. Men planen är att bussarna ska vara i drift 2018/2019. 

– Ett beslut från hållbarhetsnämnden behövs men sen är det bara att köra igång, menar Jan Lahenkorva, vice ordförande i Region Gävleborgs Hållbarhetsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista