Efter branden av förskolan Solgården i Sandviken - alla 15-timmars barnen får kortare dagar.
Orsaken till den här förändringen för 15-timmars barnen är platsbristen i förskolan som blev än mer akut efter branden på Solgården förklarar förskolechefen Anita Persson. Foto: Christian Höijer/Sveriges radio

Efter Solgårdenbranden: Kortare dagar för 15-timmarsbarnen i Sandviken

1:43 min

Bristen på förskoleplatser i Sandviken är akut och nu berörs alla föräldralediga som har sina barn på förskola 15 timmar i veckan.

Valfriheten begränsas nu i Sandviken för samtliga föräldrar som har sina barn på förskola 15 timmar i veckan. Antalet timmar per dag förkortas från fem till tre. Orsaken är bristen på platser efter brand som förstörde en hel förskola i kommunen.

– Jag förstår att det är en akut situation, men det som oroar mig är att det här blir normen att det är så här det blir för syskon, säger Helin Batti som just nu är mammaledig och hemma med en pojke på tio månader och har sin fyra åriga dotter på förskola 15 timmar i veckan.

Idag får 15-timmarsbarnen vara på förskolan fem timmar, tre dagar i veckan. Första februari ändras tiderna till tre timmar per dag fem dagar i veckan, antingen på förmiddagen eller eftermiddagen.
Och det känns inte alls bra tycker Helin Batti.

– Jag tycker inte tre timmar räcker för att komma till ro och finna sig till rätta. Och tiderna de gett är dåliga.

Orsaken till den här förändringen för 15-timmarsbarnen är platsbristen i förskolan som blev än mer akut efter branden på Solgården förklarar förskolechefen Anita Persson.

– Vi är medvetna om att det inte är populärt bland föräldrar och har förståelse för att det kan stöka till det för föräldrar. Men vi är i en svår situation och måste hantera den eftersom vi måste kunna erbjuda alla hundra barn som står i kö för en förskoleplats. Så vi måste vidta alla åtgärder som är möjligt.

– Förändringen gäller i första hand under våren, säger förskolechefen Anita Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista