Färgad man i grå täckjacka.
Claude Kajue har blivit utsatt för rasism i hela sitt liv säger han. Foto: Christine Odén

Afrofobi – vanligaste motivet till hatbrott

1:44 min

2016 polisanmäldes 517 hatbrott i Polisregion mitt och av dem hade ett 13 procent afrofobiskt motiv. En som blivit utsatt för hat är Claude Kajue i Gävle.

Enligt Brottsförebyggande rådets Hatbrottsrapport polisanmäldes 517 hatbrott i Polisregion Mitt 2016 och av dem hade ett 13 procent afrofobiskt motiv. Claude Kajue i Gävle har blivit kränkt på grund av sitt ursprung till exempel när han suttit på bussen.

– Det ska inte vara så, därför jag har inte gjort något. Det är det som sårar mig mest, att jag inte gjort någonting helt enkelt, säger han.

Den som döms för brott med hatbrottsmotiv kan få ett strängare straff. Men få anmälningar leder till dom. Trots att Polisregion Mitt ligger i topp i Sverige uppklarades bara 6 procent av hatbrottsanmälningarna som gjordes 2015 enligt BRÅ:s rapport.

– Vi utreder alla typer av brott på ett förhoppningsvis objektivt och effektivt sätt, men vi hanterar inte hatbrott på något annat sätt när det gäller utredning och bevisvärdering än när det gäller andra brott, säger chefsåklagare Lars Göransson, som har ett särskilt ansvar för att utreda hatbrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista