Vit man med kort hår framför dator.
Tomas Åberg från Näthatsgranskaren befarar att kriminellt språkbruk på nätet kan normaliseras. Foto: Privat

Region mitt är tio gånger sämre på att utreda näthat

3:30 min

Solklara fall av hatbrott på nätet läggs ned av åklagare i Gävleborg. Det menar gruppen Näthatsgranskaren, som finkammar sociala medier på hatbrott.

– Region Mitt utmärker sig lite extra. Om man jämför med andra regioner är region Mitt tio gånger sämre på att utreda hatbrott på nätet till åtal, säger Tomas Åberg projektledare på Näthatsgranskaren.

I Polisregion mitt ingår Gävleborg, Uppsala och Västmanland.

Näthatsgranskaren är en grupp som finkammar sociala medier på hatbrott och polisanmäler dessa. Projektledaren Tomas Åberg har ett exempel från Gävleborg där en man skrivit: "Nu kan vi slakta alla svartingar, muslimer och, alla andra som inte kan leva som normala människor."

– Just det här var ett solklart brott, men det la åklagaren ned med motiveringen att det ej är brottsligt. 

Fallet togs sedan upp igen efter att Tomas Åberg begärt överprövning hos en överåklagare. 

Förra året gjorde gruppen 800 anmälningar och drygt 60 av dem har gått till åtal. I Polisregion mitt har två ärenden av 85 anmälda lett till åtal. Det kan jämföras med och region Bergslagen som skickat 15 av 81 till åtal.

– Inom Åklagarmyndigheten tycker vi att det här är angelägna frågor och det framkommer på olika sätt. Det finns all anledning till att ha fokus på de här frågorna med tanke på samhällsutvecklingen, säger överåklagare Eva Lundström, områdeschef i Åklagarområde mitt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista