Fiskodling med lax
Snart kommer odlad fisk att simma på Bränta i Ljusdal Foto: Gorm Kallestad/TT

Fiskodling på land skapar jobb i Ljusdal

1:01 min

I Ljusdal ska det storsatsa på fiskodling i industriområdet Bränta. Redan vid starten om ett år förväntas initiativet ge 30 nya jobb men siktet är redan nu inställt på att skapa många fler arbetstillfällen än så.

Privata företag står för odlandet - kommunen tillhandahåller marken, berättar Pär Jonsson, Informationschef i Ljusdals kommun.

– Kommunstyrelsen sa i dag ja till ett så kallat markanvisningsavtal med företaget Cibium AB som gör den här satsningen. Det ger företaget rätt att köpa sex hektar mark för fiskodling på Bränta, säger han.

Det är enligt planerna ädel fisk som ska odlas.

– Det blir handlar om odling av regnbågsforell i slutna system på torra land, avslöjar Pär Jonsson.

Satsningen är ett steg i riktning mot att utveckla ett centrum för "cirkulär och miljövänlig livsmedelsproduktion" i Ljusdal och beräknas generera ett 30-tal arbetstillfällen redan vid starten i början av nästa år. På sikt kan det bli många fler nya jobb, säger Pär Jonsson.

– Ja, intressenten som ska förverkliga den här idén talar om hundratals jobb i förlängningen.

Pär Jonsson är mycket nöjd med att Ljusdals kommun har "nappat" på det här företagsinitiativet.

– En sådan här hållbar livsmedelsproduktion på Bränta är något som kommunen i samarbete med Näringslivsstiftelsen NärLjus under flera år försökt få till stånd, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista