Bollnäs Kulturhus
1 av 4
Bollnäs Kulturhus, där fritidsgården nu ligger. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Fritidsgårdens entré i Kulturhuset
2 av 4
Fritidsgårdens entré vid Bollnäs Bibliotek Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Kulturchefen Helén Blomqvist på hennes kontor
3 av 4
Helén Blomqvist, kulturchef i Bollnäs kommun. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Huset som kan bli ny fritidsgård
4 av 4
Huset står idag helt tomt Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Uppskjutet flyttlass för Bollnäs fritidsgård

1:35 min

Fritidsgården i Bollnäs är fortfarande kvar i Kulturhuset. Och det är ovisst var och när den kommer att flyttas.

Mycket pekade på att flytten skulle bli till det tomma huset Villabro på SJ-området, men så här säger kulturchefen Helén Blomqvist om det alternativet:

– Det där huset är ju intressant. Samtidigt sitter vi en process med en eventuell bandyhall på området och framtiden för huset är ovisst. Vi vet inte ens om det kommer stå kvar och vi vet inte vad det kommer att kosta att hyra det, säger hon.

Det var i oktober som Bollnäs kommuns förvaltningschef Hans Persson berättade för P4 Gävleborg att fritidsgården ska flytta ut från Kulturhuset efter problem med oroligheter och skadegörelse. Allt pekade på att den nya platsen för fritidsgården skulle bli Villabro på SJ-området. Men riktigt så enkelt är det inte att flytta en fritidsgård.

– En flytt av en fritidsgård kräver ju ett arbete där vi förankrar en alternativ lokal med vår personal som jobbar på fritidsgården och även med ungdomarna och deras intresse, säger Helén Blomqvist.

Väktare, säkerhetsutbildningar och bättre kontakt med polisen har gjort att lugnet har lagt sig kring fritidsgården. Men planen är ändå att den ska ut från Kulturhuset.

– Vi har upp till hundra ungdomar när vi har fritidsgårdskväll och samtidigt ett bibliotek i samma byggnad. Det vi gör nu är att se över möjliga alternativa lokaler för en fritidsgård centralt i Bollnäs och det ska vara klart i mars, säger Helén Blomqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista