Fikru Maru.
Fikru Maru. Foto: Privat och Stina Stjernkvist/TT.

Rättegången mot Fikru Maru skjuts upp ytterligare

0:16 min

Rättegången mot Hudiksvallsläkaren Fikru Maru skjuts upp till den 26 januari. Domstolen räknar då med att kunna höra ytterligare två vittnen och att man därefter kan förkunna sin dom.

– Det är ett steg i rätt riktning att vi snart kan ha en dom, säger Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner. 

Den svenske läkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Initialt åtalades han för att ha kännedom om korruption utan att rapportera till myndigheterna. 

Han friades från anklagelserna men innan han hann friges skedde ett våldsamt upplopp på det fängelse där han satt fängslad. Fikru Maru anklagades då för att vara en av initiativtagarna till upploppet där minst 20 människor dog. 

Åklagaren har kallat ett 80-tal personer att vittna vid rättegången som inleddes i augusti förra året. Men rättegången har fått skjutas upp vid flera tillfällen eftersom många av vittnena aldrig dykt upp.

Vid tiden för upploppet låg Fikru Maru inlagd på sjukhus och han har haft problem med hälsan under sin tid i Kilintofängelset, som ligger i huvudstaden Addis Abeba. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista