Ahmed Zaki och hans fru Hinda är asylsökande från Ljusne. De gillar inte att Migrationsverkets kontor läggs ned i Söderhamn.
1 av 3
Ahmed Zaki och hans fru Hinda är asylsökande från Ljusne. De gillar inte att Migrationsverkets kontor läggs ned i Söderhamn. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
För Khadija Ahmed och dottern Sama väntar sannolikt en flytt. "Så är livet", säger hon luttrat.
2 av 3
För Khadija Ahmed och dottern Sama väntar sannolikt en flytt. "Så är livet", säger hon luttrat. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Ahmed Zaki och hans fru Hinda.
3 av 3
Ahmed Zaki och hans fru Hinda. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Asylsökande oroade när Migrationsverket stänger i Söderhamn

Ahmed Zaki: Kontoret är viktigt för oss
1:49 min

Under året kommer Migrationsverket att lägga ned sina kontor i Gävle och Söderhamn. För de mer än 2500 asylsökande som lever i länet väntar en oviss framtid.

Ahmed Zaki och hans familj bor i Ljusne och de får nu Sundsvall, Uppsala eller Borlänge som närmaste kontor när de behöver hjälp.

– Kontoret är viktigt, stänger det blir det mycket svårt för oss, säger Ahmed Zaki när vi träffar honom precis utanför Migrationsverkets entré. Han är på väg till tandläkaren med familjen, frun Hinda och deras två små barn som sitter i en dubbelbarnvagn.

I november kom beskedet att kontoret ska stänga. Ett hårt slag för familjen Zaki och de omkring 1500 asylsökande som bor i Hälsingland som nu får Sundsvall, Borlänge eller Uppsala som sitt närmaste kontor. Samma situation väntar ytterligare lika många i Gästrikland.

Inne på Migrationsverket är det som vanligt full aktivitet. Här får asylsökande hjälp med frågor om sitt boende, sin dagersättning eller LMA-kort som är ett bevis på att du söker asyl i Sverige.

Vi träffar Khadija Ahmed med dottern Sama som precis fått hjälp av personalen här att fixa med ett kontokort som inte fungerade.

– Det är saker som man behöver hjälp med hela tiden, säger hon.

Det är svårt för många som inte kan svenska, de behöver närhet till hjälp. Vad som kommer att hända nu vet hon inte.

Eftersom Migrationsverket ska minska på sina lägenheter så tror Khadija att det blir en ny flytt för hennes familj. Förhoppningsvis får hon inte så långt till Migrationsverkets kontor, trots att hon inte vill flytta så långt bort från Söderhamn.

– Så är livet, säger Khadija Ahmed luttrat och syftar på den osäkra situationen som de asylsökande lever under.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".