Alexandra Gard tor att dörren till kontoret i bakgrunden stänger definitivt i vår.
Alexandra Gard tor att dörren till kontoret i bakgrunden stänger definitivt i vår. Foto: Christian Höijer/Sveriges Raio

Efter varslet: Oro hos Migrationsverkets anställda i Söderhamn

Alexandra Gard, arbetsmiljöombud: Vi får leta nya möjligheter allihop
1:50 min

En tuff situation både för asylsökande och personal. Så beskriver arbetsmiljöombudet Alexandra Gard läget på Migrationsverkets nedläggningsbeslutade kontor i Söderhamn.

Osäkerheten är stor för alla som berörs av Migrationsverkets besked att stänga kontoren i Gävleborg.

I veckan varslades personalen om uppsägning. På kontoret i Söderhamn kom beskedet som ett dråpslag för personalen som plågats av en hård arbetsbelastning under en längre tid.

– Man har för avsikt att avveckla kontoret här i Söderhamn under 2018, säger Alexandra Gard som är arbetsmiljöombud.

Kan någon arbeta vidare inom Migrationsverket?

– Det har vi ingen aning om nu. Vi är etablerade på orten, vi som arbetar här kommer från Söderhamn. Så det är väldigt tråkigt, vi får leta nya möjligheter allihop.

Nu väntar fackliga förhandlingar för de 130 tjänster som det lagts varsel på i Gävle och Söderhamn.

Magnus Önnestig är chef för Region Mitt och säger att processen måste ha sin gång innan han vet hur många som kan arbeta kvar inom myndigheten och när de olika enheterna läggs ned.

Klart är att kontoren successivt kommer att minska sin bemanning i takt med att boendena för de omkring 3000 asylsökande som bor i länet sägs upp, säger Önnestig.

Arbetsmiljöombudet Alexandra Gard tror att kontoret i Söderhamn försvinner redan i vår. Och hon har förståelse för beslutet även om det känns tungt.

– Det förstår vi också, sen tycker vi att det är synd att det har blivit som det blivit och att vi haft den här hårda arbetsbelastningen under lång tid och sen blir det ett sådant här plötsligt avslut också.

Hur påverkar det här de asylsökande?

– Det är klart att det påverkar dem, precis om det påverkar oss. Vi är alla bara människor och behöver ta hänsyn till varandra i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".