Nu ska konst skapas för barn med grav utvecklingsstörning

1:29 min

I dag presenteras ett konst och kulturprojekt i Hudiksvall för barn med grava utvecklingsstörningar.

– Dom ska få konst, kreativitet, lek, kultur som är skapad exklusivt för dom, säger Ulrika Beijer, projektledare för scenplats Hudiksvall.

En engelsk förebild har inspirerat Eva von Hofsten som initierat modellen där Arvsfonden och Svenska postkodstiftelsen står för nära 8 miljoner i finansiering under tre år. Projektet är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, Glada Hudikteaterns supporterklubb, Folkteatern Gävleborg och Hälsinglands museum.

 – Jag upptäckte en helt fantastisk anarkistisk rolig publikgrupp som jag aldrig jobbat med innan, säger Eva von Hofsten, projektledare.

Man jobbar efter en brittisk förlaga som handlar om att skapa inkluderande dramaundervisning, professionell scenkonst och konst för barn och unga med grav utvecklingsstörning och/eller måttlig till grav autism.

– I dag så får de mycket terapi och hjälp, men kanske inte så mycket lek, säger Eva von Hofsten.

Utställningen med arbetsnamnet ”Genom andra ögon” blir den första delen i arbetet. Den skapas i samarbete med Hälsinglands museum och kommer att stå under hösten 2018.

I samarbete med Folkteatern Gävleborg skapas också under 2018/2019 två scenkonstföreställningar. Ett pedagogiskt arbete ingår också i projektet där en dramapedagog finns anställd under hela projektperioden.

Grundsärskolor i länet som är engagerade i projektet är förutom i Hudiksvall även Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Gävle. Man samarbetar även med intresse- och stöd organisationer som FUB och HLS.