Åsa Larsson och Johan Öholm nedanför Hemlingbybacken.
Åsa Larsson och Johan Öholm nedanför Hemlingbybacken. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Parkeringsstök vid Hemlingbybacken

1:36 min

Det går inte längre att parkera nedanför Hemlingbybacken i Gävle. Den tidigare parkeringen vid slalombacken har stängts av med en bom, vilket har lett till att bilar istället parkeras längs med gatorna, ofta olagligt.

Grusplanen nedanför Hemlingbyberget har tidigare vintrar nyttjats som parkering av skidåkare men formellt har det varit någon parkering på platsen. 

Därför har Gävle kommun tidigare år sökt och beviljats ett tillfälligt tillstånd för parkering på platsen men inför den här säsongen ansökte man om att få till en mer permanent lösning, något som inte gick igenom.

– Vi har försökt att söka ett riktigt bygglov för att ha parkering här. Det överklagades och gick vidare till Länsstyrelsen som avslog ansökan med motiveringen att detaljplanen inte tillåter parkering, säger Johan Öholm som är fritidsansvarig på Gävle kommun.

Marken är nämligen klassad som parkmark och när bygglovsansökan överklagades sade Länsstyrelsen nej till att använda marken nedanför backen som parkering.

– Vår tolkning är att man kan bevilja lov för anläggningar som betjänar området. Det kan vara vindskydd eller parkeringar. Vår bedömning var att man kunde bevilja lov för parkering men där delar inte Länsstyrelsen vår bedömning, berättar Åsa Larsson som är bygglovschef på Samhällsbyggnadskontoret.

Vad krävs det för att det här ska bli en parkering igen?

– Det här är en bra yta som gör att Hemlingby blir mer tillgängligt så det vi har för avsikt att göra nu är att ansöka om att ändra detaljplanen, säger Johan Öholm.

Hur lång tid tar det?

– Jag har svårt att tro att vi skulle kunna få ett tillstånd i år. En variant som skulle innebära att det går fortare skulle kunna vara att söka ett tillfälligt bygglov men vi får nog ändå utgå från att det inte kommer att vara tillåtet under den här säsongen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista