Per Sonerud ställer ut på Liljevalchs.
Per Sonerud, från Hudiksvall, är den ende Gävleborgaren som finns representerad på Liljevalchs vårsalong. Foto: Larry Forsberg/Sveriges radio

Per Sonerud hänger på Liljevalchs – så blev han konstnär

Per Sonerud: Jag är inte kapabel att ta hand om mig själv
3:01 min

Vid den årliga, prestigefyllda vårsalongen på Liljevalchs är Per Sonerud från Hudiksvall den enda Gävleborgaren som finns representerad. Med två verk, dessutom. Men själv ska han på rehab.

– Både min mor Nanna och min far John målade, men ställde aldrig ut och sålde aldrig något. Så jag har ju haft med mig måleriet genom livet. Jag har målat men det är inget jag har pratat om.

När Per har fått frågan om han velat sälja en tavla har han tidigare varit tveksam.

– Man vill egentligen inte sälja dom för dom är aldrig klar. Och man har tillbringat så mycket tid med dom så de blir som små barn och barn säljer man inte, säger Per Sonerud.

Trots att Per Sonerud alltså hänger på Liljevalchs vårsalong och säljer tavlor för hundratusentals kronor så är inte allt en dans på rosor. Han ska till Skottland på rehab.

– Jag måste bli omhändertagen. Jag är inte kapabel att ta hand om mig själv. Min familj ställde mig mot väggen och då kom jag underfund om det, säger Per Sonerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".