Glad man med somaliskt ursprung i en kvarterslokal framför andra män.
Said Abdullahi, kontaktperson i Somaliska föreningen tycker det känns bra att lokalen fått positiva effekter på stadsdelen. Foto: Christine Odén

Ökad trygghet i Andersberg med ny mötesplats för unga

Said Abdullahi: Har minskat skadegörelsen kraftigt
1:52 min

I höstas öppnade Somaliska föreningen en ny träffpunkt för unga i stadsdelen Andersberg i Gävle. Det har lett till att tryggheten har ökat och skadegörelsen har minskat i stadsdelen.

– Det här har bidragit till att Andersberg blivit lugnare och det är inte så många som står i centrum längre. Det har också minskat skadegörelsen kraftigt kan man säga, säger Said Abdulallahi, kontaktperson i Somaliska föreningen.

Trygghetsgården i Andersberg öppnade i september. Hit är alla mellan 17 och 25 år välkomna för att titta umgås, titta på tv, spela spel och tv-spel. Mellan 20-30 personer brukar dyka upp och det finns också minst tre vuxna här varje kväll.

Vid ett tv-spel sitter Hanad Mohammed, en av dem som tidigare träffade sina vänner ute i Andersbergs centrum.

– Att vara ute är kallt, men här är det varmt. Man kan spela spel, det är jättebra, säger han.

Det var under sina nattvandringar i Andersberg som Somaliska föreningen såg ett behov av en träffpunkt för unga, som inte hade någonstans att vara om kvällarna.

– Visst har det en effekt på stadsdelen, säger Pelle Friberg, bosocial samordnare på Gavlegårdarna.

Gavlegårdarna har upplåtit lokalen åt Somaliska föreningen och på bostadsbolaget är man positiva till initiativet.

– Vi såg att det fanns en liten oro kring Andersberg centrum tidigare, en del ungdomar som inte visste var de skulle vara och många av dem har ju hittat en plats hos Somaliska föreningen, säger Pelle Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".