Pelle Hallberg, ordförande i Hagaström IK:s skridskosektion
Hagaström Skridskosektions ordförande Pelle Hallberg är kritisk till Gävle kommuns agerande. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Kommunen överger Gävles skrinnare

Pelle Hallberg: Vi klarar det inte!
1:08 min

Snöfall innebär tvärstopp för Sveriges största skridskoklubb, Hagaströms SK:s skridskosektion i Gävle. Gävle kommun har nämligen slutat att om kvällarna både spola och ploga den 400 meter långa och 25 meter breda is oval som medlemmarna behöver för tävling- och träning.

Att ägna sig åt hastighetsåkning på skridsko med en decimeter snö på isen är inte bara besvärligt - det funkar helt enkelt inte. Det konstaterar Pelle Hallberg, ordförande i Hagaströms SK:s skridskosektion:

– Nej, för vi klarar inte av att ploga och spola själva. Det handlar om en jättestor isyta som tar timmar att ställa i ordning!

Så när det snöar, ja då är det bara att ställa in tävling och träning?

– Vi försöker självklart samla ihop föräldrar som hjälper till, men de räcker inte. Det här är ett heltidsjobb - nej, vi klarar inte av det! suckar Pelle Hallberg.

Orsaken till klubbens problem är att den vaktmästare som tidigare tagit hand om Hagaströms IP om kvällarna nu har rationaliserats bort.

– Vi har fått höra att det saknas resurser. Kommunen genomför besparingsåtgärder inom vaktmästarnas område och då har man sagt att Hagaströms IP inte kan prioriteras, säger Pelle Hallberg.

Hagaström SK:s skridskosektion engagerar skrinnare i alla åldrar och har genom åren inkasserat åtskilliga SM-guld och silvermedaljer. Även vanliga motionärer utnyttjar flitigt anläggningen. Eldsjälen Pelle Hallberg vill inte gärna gnälla, men är därför verkligen förvånad över hur styvmoderligt kommunen behandlar sin skridskoarena:

– Jag skulle ju framför allt önska att vi fick en inomhusarena så att vi kunde utöva vår verksamhet! Sedan har jag hoppats att vi åtminstone skulle få fortsätta vara en A-anläggning eftersom den kan utnyttjas av allmänheten, säger han.

Att kommunen inte lyssnar på det örat är svårförståeligt, tycker Pelle Hallberg:

 – Skolor och enskilda kan vara där hela tiden och kommunens policy är att tillhandahålla möjligheter till spontanidrott - och det är precis vad det handlar om i Hagaström.

Lyssna också på en kommentar från Gävle kommun! Ljudet finner du längst ned i artikeln.

Gävle kommuns fritidschef Johan Öholm säger att han har full förståelse för skrinnarnas besvärliga situation. Däremot vill han inte lova några förbättringar - det finns det inte förutsättningar för, säger han:

– Vi har brist på personal, särskilt kvällar och helger.

Tidigare har ju vaktmästare kunnat jobba kväll måndag till torsdag, varför är det inte längre möjligt?

– Det är tyvärr en fråga om prioriteringar. Vi har minskat personalstyrkan samtidigt som vi fått fler arenor. Även Gavlehov behöver tillsyn om kvällarna, säger Johan Öholm.

Han erkänner att skrinnarna i Hagaström därmed har all anledning att känna sig förfördelade. Kommunen prioriterar vissa sporter, men tvingas förlita sig på idéella insatser när det gäller andra. Alla kan inte få som de vill: 

– Självklart har alla rätt att ställa krav mot bakgrund av sina intressen. Det har jag all respekt för, säger Johan Öholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".