Signar Mäkitalo är smittskyddsläkare i Region Gävleborg, berättar att de nu ringer upp alla som eventuellt kommit i kontakt med den person som misstänks vara smittad av mässlingen.
Foto: Tomas Groop/Sveriges radio och CDC

Misstänkt mässling i Söderhamn

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo: Hälsocentralen larmade
1:29 min

Söderhamn Din Hälsocentral har idag haft en patient inne på mottagningen med misstänkt mässling. Provsvar är skickade till Akademiska sjukhuset i Uppsala, svar kommer så snart som möjligt.

– Det var personalen på hälsocentralen som ringde och berättade att de inte kunde utesluta att det var mässling, det var feber och utslag men alla sjukdomssymptom fanns inte, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Hittills har sex personer som kommit i kontakt med patienten, eller varit i samma rum som patienten, fått vaccin. Vaccination erbjuds till de som inte har säkerställt skydd. Vaccination kan ges inom 72 timmar från smitta. Eftersom det är helg erbjuds vaccination redan idag innan provsvaren kommit.

– Det rings runt nu och pratas med väldigt mycket människor, det är ju för att vi ska ha hängslen och livrem som vi gör det här, säger Signar Mäkitalo.

Tecken på mässling är ont i kroppen, feber, hosta, ont i ögonen, rodnade ögon och efter några dagar får man utslag som sprider sig på kroppen. 

– För de flesta helt friska så är mässling inte farligt, säger Signar Mäkitalo.

Hälsocentralen stängde så snart man insåg att det eventuellt handlade om mässling och planen var att öppna igen klockan 13. Tills vidare hänvisas patienter till Lindens hälsocentral. Även ambulanser dirigeras om till Lindens hälsocentral.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".