- Vi föreslår att nämnden överklagar den delen som säger att kommunen inte får fälla hälften av träden och ersätta dem med nya, säger Lo Lennartsson, landskapsarkitekt på Samhällsbyggnad Gävle.
1 av 2
- Vi föreslår att nämnden överklagar den delen som säger att kommunen inte får fälla hälften av träden och ersätta dem med nya, säger Lo Lennartsson, landskapsarkitekt på Samhällsbyggnad Gävle. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Det känns delvis som en seger, tycker Per Olof Erickson på Naturskyddsföreningen Gävle.
2 av 2
Det känns delvis som en seger, tycker Per Olof Erickson på Naturskyddsföreningen Gävle. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Mark- och miljödomstolen: Hälften av lindarna i centrala Gävle får fällas

Landskapsarkitekt Lo Lennartsson: Vi föreslår en överklagan
1:39 min

Planerna på att bygga om Å-rummet i centrala Gävle får ja av Mark- och miljödomstolen, men endast hälften av lindarna får fällas.

Mark- och miljödomstolen har gett Gävle kommun tillstånd för vattenverksamhet vilket innebär att det får byggas bryggor och kajer i Gavleån mellan Centralbron och Rådmansbron längs Norra Strandgatan.

Men hälften av de 40 stora lindarna på båda sidorna om ån får inte avverkas har domstolen bestämt. Och det blir bekymmersamt tycker Lo Lennartsson som är landskapsarkitekt på Samhällsbyggnad Gävle.

– Det är för att kunna öka tillgängligheten och få till en symmetri i området som vi vill göra det här bytet med alla träd, säger Lo Lennartsson.

Att Mark- och miljödomstolen vill bevara hälften av lindarna gläder Naturskyddsföreningen Gävle som var en av många som protesterade mot kommunens avverkningsplaner.

– Det innebär att domstolen gått på Naturskyddsföreningens linje och det känns som en vinst, säger Per Olof Erickson.

Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår nu att nämnden överklagar domstolens beslut gällande de träd som inte får avverkas.

– Det är upp till nämnden att ta ställning till hur de vill gå vidare och de har sammanträde 31 januari, säger Lo Lennartsson.

– Överklagar kommunen så kommer vi också att göra det, säger Per Olof Erickson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".