Stefan Åsberg och Niclas Berglund.
SVT medarbetarna Stefan Åsberg, reporter, och Niclas Berglund, fotograf.

Stefan Åsberg och Niclas Berglund får Nils Horner-priset

"Det känns fantastiskt fint och hedrande"
5:10 min

Nils Horner-priset 2018 tilldelas Stefan Åsberg från Gävle och Niclas Berglund från Söderhamn. Motiveringen lyder: ”För att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen.”

Fotografen Niclas Berglund och reportern Stefan Åsberg arbetar tillsammans för SVT med Mellanöstern som bevakningsområde, stationerade i Istanbul. Niclas Berglund har tidigare arbetat för SVT i Hudiksvall och Stockholm. Stefan Åsberg började sin bana på Radio Gävleborg men har också varit SVT:s korrespondent i Washington i nio år.

Niclas Berglund: ”För mig står den dokumentära bilden alltid i fokus, men det är också den bilden som blir allt mer lidande i dagens mediabrus där allt ska vara kortare och rappare. Detta är en utmaning. För det är den dokumentära bilden som borrar igenom och fångar betraktaren – det är i den vi kan se oss själva.”

Stefan Åsberg: ”Jag har varit korrespondent i USA under drygt nio år, men aldrig sett så mycket död, lidande och orättvisor som under de här knappa tre åren i Mellanöstern. Vi vill berätta våra historier genom de vanliga människorna – för att komma nära och visa hur vardagen påverkas av storpolitiken. Det finns inget viktigare än att möta några av dem, där ute, som bär på så viktiga historier.”

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, Boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.

Priset ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med detta förstås journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut den 15 maj under ett seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet, där också Niclas Berglund och Stefan Åsberg kommer att föreläsa. I samband med prisutdelningen föreläser pristagarna också på Bäckängsgymnasiet i Borås, Nils Horners gamla skola.

I juryn ingår Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef, Sveriges Radio och Jenny Wiik, lektor vid JMG, Göteborgs universitet.

Tidigare pristagare

2015: Katja Magnusson
2016: Terese Cristiansson
2017: Anna Roxvall

Vid frågor kontakta Stefan Eklund, 0703-887732.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".