Kvinna sliter av band från ett dörrhandtag på rött hus.
Gästrikevattens vd Lena Blad inviger den nya vattenkiosken vid vattenverket i Gävle. Foto: Mikael Johansson/Sveriges Radio

Gävles första vattenkiosk invigd vid vattenverket

Gävles första Vattenkiosk
1:00 min

Idag invigdes Gästrikevattens första vattenkiosk vid vattenverket i Gävle av vd:n Lena Blad.

– De här kioskerna gör att vi får kontroll på stora vattenuttag som kan ställa till det för oss och våra kunder, säger Lena Blad.

Det första vattenkiosken finns inte helt oväntat vid vattenverket i Gävle. Det är den första av omkring 25 vattenkiosker som kommer att finnas i de fem kommuner som Gästrikevatten verkar i.

Som P4 Gävleborg tidigare har berättat har Gästrikevatten börjat låsa vattenposterna för att förhindra att vatten tas från dem.

– Allt för stora uttag kan tömma vårat system och stoppa vattenförsörjningen till våra egna kunder. Det kan också orsaka att vattnet blir förorenat. Genom kioskerna får vi kontroll på stora uttag och förhindra problem, säger Lena Blad.

Vattenkioskerna är i första hand till för räddningstjänsten och för företag som är i behov av stora vattenmängder i sin verksamhet. Men det kommer att finnas tillfällen där allmänheten kommer att få tillgång till kioskerna.

– Om det blir läckor eller andra avbrott i vattenförsörjningen kommer vi även i framtiden fortsätta köra ut vatten i tankar, men vi kommer också att öppna kioskerna så att allmänheten kan hämta vatten där, säger Lena Blad.

Under våren kommer ytterligare tre vattenkiosker att öppnas i Gävle på Förrådsgatan, Solgårdsgatan och Tavelvägen. Även i Älvkarleby, på Industrigatan, och Hofors, på Pumpverksgatan, kommer kiosker att öppnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".