Bild på stövlar med halkskydd
Ljusdal först i Gävleborg med att dela ut gratis halkskydd till alla som är 65 år och äldre. Foto: Anders Prammefors/Sveriges Radio

Ljusdal först med gratis halkskydd till alla över 65 år

Kommunstyrelsens ordförande Lasse Molin, M: Vi kommer fortsätta med det här
1:18 min

Ljusdals kommun är först i Gävleborg med att dela ut halkskydd till alla medborgare som är 65 år och äldre.

– Det här är ett initiativ som kommer från de äldre själva. Det är en bra idé som vi nappade på, säger Lasse Molin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal.

I Gävleborg sker ca 350 halkolyckor bland personer som är 65 år och äldre. En halkolycka beräknas kosta samhället från 100 000 kronor och uppåt beroende på skada. Snittkostnaden är ca 250 000 kronor. Ett halkskydd kostar cirka 50 kr i inköp. Så ett förhindrat fall med skada täcker ofta kostnaden för att dela ut till hela målgruppen i en kommun.

– Jag tycker inte man ska prata om pengar i det här sammanhanget. Det viktiga är att ingen som är äldre ska känna sig tvingad att vara kvar i sitt hem för att de är rädda för att halka omkull, säger Lasse Molin.

PRO i Ljusdal hade möte här om dagen och där passade ordföranden Gunvor Johansson informera om kommunens beslut.

– Det är ett bra beslut. Det är många äldre med en låg pension som prioriterar bort sådana här saker för att ha råd med annat som de anser nödvändigare, säger hon.

Enligt Lasse Molin är det inte fråga om en engångsföreteelse för den här vintern.

– Självklart kommer vi att fortsätta dela ut halkskydd även i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".