Maram Mohamad bryr sig inte så mycket om det som står på sociala medier.
Maram Mohamad bryr sig inte så mycket om det som står på sociala medier. Foto: Wenda Hajo/Sveriges radio

"Jag bryr mig inte så mycket om sociala medier"

Maram Mohamad: Jag bryr mig inte
0:26 min

Unga som lägger mycket tid på sociala medier kan uppleva att deras självkänsla försämras, visar en enkät som ungdomar i åldern 12-16 år svarat på.

– Det är jättemånga som bryr sig jättemycket om att få många likes och så, säger 15-åringen Maram Mohamad från Sandviken.

För nio av tio ungdomar är sociala medier viktiga, men en fjärdedel av flickorna upplever att deras självkänsla försämras ju mer tid de ägnar åt sådana sajter och appar, enligt enkäten som beställts av fyra Länsförsäkringsbolag. I undersökningen har 4 000 ungdomar anonymt fått svara på frågor på sajten ungdomar.se.

– Jag bryr mig inte om sociala medier. Men det är jättemånga som bryr sig, till exempel när de ser bilder på kändisar så jämför de sig med dom. Och så är det viktigt för dom att få många likes och så.

Enligt enkäten utgör de sociala medierna utgör en stor del av ungdomarnas liv - en tredjedel ägnar minst tre timmar om dagen åt dem. För 14 procent av ungdomarna handlar det om mer än sex timmar.

Många ungdomar får uppfattningen att andra har mer spännande och roligare liv än de själva – bland flickorna hela 56 procent och bland pojkarna 38 procent. Nästan hälften känner sig inte nöjda med sin kropp när de jämför sig med andra i sociala medier.

När det gäller självkänslan är det stor skillnad mellan könen. Bland pojkarna uppger 13 procent att den försämras när de använder mycket sociala medier mycket, medan motsvarande siffra bland flickorna är 23 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".