Nasi Anadol är ägare till Söderhielmska gården i Gävle. Hon är positiv till ett rökförbud på uteserveringar men undrar hur det ska lösas praktiskt.
Nasi Anadol är ägare till Söderhielmska gården i Gävle. Hon är positiv till ett rökförbud på uteserveringar men undrar hur det ska lösas praktiskt. Foto: Felix Blom/Sveriges Radio

Krögare positiv till rökförbud på uteserveringar

Nasi Anadol: Ska vi göra en rökruta?
1:07 min

Regeringen är på väg att fatta beslut om en ny tobakslag. Enligt Dagens Nyheter så ska det bland annat innebära ett förbud mot rökning på uteserveringar.

– Det är positivt ur personalens synvinkel, säger Nasi Anadol ägare till Söderhielmska gården i Gävle.

Förbudet ska gälla både vanliga cigaretter och e-cigaretter. Ett förslag som väntas träda i kraft redan nästa år. Förutom uteserveringar gäller förbudet andra allmänna utrymmen, hållplatser och lekplatser.

– Man tänker, hur ska man göra, ska vi göra en rökruta någonstans. Eller ska vi be dem gå utanför restaurangen? Det är ett frågetecken, säger Nasi Anadol.

Hon tror att gästerna till en början kommer vara negativa till förbudet men ganska snart vänja sig.

– Så var det ju när det blev förbjudet att röka inne, säger Nasi Anadol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".