Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

Nu ska Hamreborna få tillbaka dricksvattnet

Bengt Friberg, kommunchef: Vi kommer att stå för alla kostnader
1:09 min

På torsdagskvällen bjöd Hudiksvalls kommun in till en informationsträff med dom boende i Hamre för att diskutera arbetet med att ta fram en handlingsplan och dom senaste resultaten från provtagningarna i brunnarna.

Sedan Januari 2015 har dom boende i Hamre väntat på rent dricksvatten, det efter att brandskum läckt ner och förorenat flera dricksvattenbrunnar i samband av en släckningen av en brand i Hamre. 

Många turer har det varit men Mark- och miljödomstolen kom i september fram till att det är räddningstjänsten som bär ansvaret. På torsdagskvällen bjöd Hudiksvall kommun in dom boende till en informationsträff om hur man ska åtgärda problemet i brunnarna och även hur den senaste provtagningen från brunnarna såg ut 

– Det handlar om tre brunnar som vi kommer att se över, säger Kommunchef Bengt Friberg. 

Och enligt Bengt Friberg så följer kommunen nu den dom som Miljödomstolen tog och att en lösning ska finnas inom dom närmsta månaderna. 

– Det är kommunen som kommer stå för kostnaderna, säger Bengt Friberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".