Bildsplit. Till vänster Mittmedias tegelhus med Gefle dagblads logotyp på väggen. Till höger ensam person på en gångväg, sedd bakifrån. Infälld i bild: porträtt på Stefan Blomberg.
Att tvingas sluta på sitt jobb kan sätta djupa spår, säger Stefan Blomberg, psykolog vid Linköpings universitet. (Personen till höger på bilden har inget direkt samband med artikeln.) Foto: Sveriges Radio, Linköpings universitet samt Jessica Gow / TT

Traumatiskt för livet att tvingas bort från jobbet

1:18 min

Den som tvingas bort från sitt arbete kan känna en utsatthet som liknar symptomen hos dem som utsatts för våldtäkt, tortyr och överfall. Det säger psykologen Stefan Blomberg, med anledning av P4 Gävleborgs granskning av arbetsmiljöproblemen inom Mittmedia Norr.

Att mot sin vilja behöva lämna en arbetsplats kan sätta grava spår hos en person. Men en sådan händelse påverkar också dem som är kvar.

"Min uppfattning är att alla är olika. Vissa kan släppa det men andra har svårt att göra så. De går hit med en klump i magen och är upprörda. Det är ett svek mot personalen att inte mera konkret har gjorts."

Psykolog Stefan Blomberg, verksam vid Linköpings universitet, bekräftar att när personer tvingas bort mot sin vilja kan det ha en kraftig inverkan på hela arbetsklimatet. En påverkan som kan hålla i sig eftersom det sänder signaler till de anställda. 

– Det är ett sätt att skrämma upp och få dem att lyda, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista