Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Vattenkriget i Hamre

3:54 min

För tre år sedan brann det i ett hus här i Hamre. Den kommunala räddningstjänsten släckte branden med giftigt brandskum som rann ner i bybornas brunnar.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Dagen efter kom det skum ur kranarna hos grannarna i Hamre. Grannarna kontaktade kommunen för att få dem att göra nånting åt föroreningen. Kommunen har därför jobbat hårt i tre år. På att undvika frågan.

Ringt fel
Det första kommunen gjorde när grannarna ringde var att låtsas som att de hade ringt fel. Nej, det här är inte Hudiksvalls Kommun, svarade Hudiksvalls Kommun, ibland med fransk brytning eller göteborgsdialekt för att verkligen inte låta som Hudiksvalls Kommun. Det blev ohållbart. Kommunen luktade på Hamrevattnet men tyckte inte att det kändes som några föroreningar i vattnet. ”Men man får ju ont i njurarna om man dricker vattnet, och om man duschar i det börjar ju hela kroppen klia”, sa Hamreborna. Då bjöd kommunen Hamreborna på ett par gratis tips om att spä ut dricksvattnet och kanske skölja av sig efter man duschat.

Hamreborna hotade med anmälan. Kommunen frikände sig själv och bestämde att vattnet var tjänligt. Åtminstone om man ska använda det som brandskum. Hamrevattnet har en rad fördelar. En av dem är att vattnet inte kan fatta eld, och att det ser fint ut i rätt belysning. Tyvärr gör brandskummet att det är omöjligt att koka vattnet. För att ens köra en tvättmaskin på 60 grader krävs ett kraftigt reservaggregat. Men då slipper man ju skålla sig.

Uttröttning
Hamreborna slutade använda sitt vatten i protest. Och sen anmälde de kommunen till en riktig domstol. Kommunen blev fälld. Kommunens svar på det blev att försöka trötta ut Hamreborna. Hur länge orkar en by gå utan vatten? Kommunen lämnade in en överklagan och i väntan på överklagan körde de ut en stor fläkt till Hamre, för att göra luften riktigt torr. Kommunen förlorade sin överklagan, varpå de överklagade överklagan. Och i väntan på den nya överklagan, bjöd de alla i Hamre på salta kex. Snart måste byborna bli så törstiga att de ger upp, tänkte kommunen.

När domstolen avslagit kommunens sjuttonde överklagan och skrivit med versaler att NU FÅR DET VÄL VARA SLUT PÅ ÖVERKLAGANDEN, så gick Hudiksvalls Kommun in i nästa fas. Tyst bemötande, även känt som “sitta och tjura”. Om nån från Hamre ringde kommunen för att fråga hur det gick med åtgärderna var det isande tyst i kommunväxeln tills Hamrebon liksom kom av sig och började dalta med kommunen för att få den på bättre humör. Så där har kommunen hållit på i flera månader. Men i förra veckan meddelade kommunen att de har bestämt att kommunen ska göra som domstolen sagt. Det är bara ett försök att verka som att kommunen fortfarande äger initiativet. I själva verket är det ju domstolen som har bestämt att kommunen ska göra som domstolen sagt. Och kommunen håller för fullt på att googla nya sätt att slippa undan. Om de boende får nåt vatten kan de räkna med att varmvattnet tar slut varje morgon precis när de duschar. Och nattetid kommer alla kranar att droppa.

Det här är Niklas Folkegård, från Hamre, onsdag

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista