Patrik Magnusson på Sveriges åkeriföretag region mitt tycker att det behövs ett förtydligande i förordningen då den är felformulerad.
1 av 2
Patrik Magnusson på Sveriges åkeriföretag region mitt tycker att det behövs ett förtydligande i förordningen då den är felformulerad. Foto: Sveriges åkeriföretag och Sveriges radio
Det är nödvändigt att kunna kommunicera under transporter säger Karin Wallin Hedman som är vägtransportledare från Järvsö.
2 av 2
Det är nödvändigt att kunna kommunicera under transporter säger Karin Wallin Hedman som är vägtransportledare från Järvsö. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Sveriges åkeriföretag begär undantag i lagen

Patrick Magnusson: Vi begär en skyndsam handläggning och omskrivning av lagen
1:26 min

Sveriges åkeriföretag begär omskrivning i lagen så att yrkesgrupper som vägtransportledare med flera kan utföra sina jobb.

Från och med idag är det ju förbjudet att hålla kommunikationsutrustning i handen när du kör. Patrik Magnusson på Sveriges åkeriföretag region mitt tycker att det behövs ett förtydligande i förordningen då den är felformulerad. Att fippla med mobilen och skicka sms eller surfa kan inte jämställas med att prata i en komradio tycker han. 

– Det är inte på samma sätt. Du har ju bara en knapp på komradion. Av och på. Prata eller lyssna.

Sveriges åkeriföretag begär nu att det görs undantag i lagen för alla där komradio är en nödvändighet. Idag är endast blåljusmyndigheter undantagen men även vägtransportledare och förare av fordon i yrkesmässig trafik som inte är persontransporter bör undantas.

– Det är ytterst nödvändigt och till och med ett absolut krav. Hur ska de kunna utföra sina verksamheter om de gör olagligheter?

Finns det inte lösning med trådlösa varianter eller headset för komradio då? 

– Tveksamt. Det finns viss teknik men vi är inte framme där utan det är den gamla hederliga komradion när man exempelvis är ute i skogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".