För Per Rosqvist slutar friheten vid Ockelbos kommungräns

2:09 min

33-årige Per Rosqvist i Ockelbo har nästan kommunarrest. Eftersom han är blind och har en hjärnskada som försvårar orienteringen, klarar han inte färdtjänst med tåg och buss och har därmed bara full rörelsefrihet innanför kommunens gränser.

Per Rosqvist medfödda hjärnskada gör det till och med svårt för honom att orientera sig i sin egen lägenhet och än mindre hittar han i okända miljöer. Därför behöver han också ledsagad färdtjänst så fort han ska ut. Inom Ockelbo fungerar det bra, men att åka till Gävle i ärenden eller för något kul, det är praktiskt taget omöjligt, berättar han.

– Ja i Ockelbo är det inga problem. Här kan jag åka färdtjänsttaxi så snart jag ska göra ett ärende eller bara besöka någon kompis. Ska jag däremot någonstans utanför kommunen funkar det inte alls. Då kommer jag helt enkelt inte dit, konstaterar han.

Att kalla det kommunarrest är förstås en överdrift, men uttrycket speglar känslan, menar Pelle:

– Ja, jag känner mig faktiskt inlåst på ett sätt. Som i ett fängelse, säger han.

Problemet är att X-trafik som handlägger färdtjänstärenden förbjuder färdtjänstresor med bil över kommungränserna. Den som ska ta sig från en centralort till en annan är hänvisad till tåg eller buss, vilket mot bakgrund av Per Rosqvist särskilda behov inte fungerar.

– Ärligt talat förstår jag inte hur de kan agera på det sättet, säger han.

Nej, Pelle vill förstås vara lika rörlig som alla andra och saknar friheten han hade i Sandviken, varifrån han och hans fru flyttade för ett år sedan. I Sandviken var det bättre, säger han:

– Ja, där fungerade det jättebra. Där fick man åka tre mil utanför kommungränsen, vilket förstås gjorde det möjligt att nå utbudet i Gävle som också jag ibland behöver.

I Sandvikens kommun, som själv handlägger färdtjänstärenden, fick Per Rosqvist åka från dörr till dörr. I Ockelbo som låter X-trafik sköta handläggningen, erbjuds han färdtjänst inom kommunerna, men över kommungränser förväntas han ta tåg eller buss med ledsagare vid på och avstigning.

Det är orimligt svårt och tidsödande när man är både blind och desorienterad anser Pelle som sedan flytten envist har krävt både kommunen, X-trafik och Regionen på en färdtjänstservice anpassad till den funktionsvariation han har. Hittills har han inte fått någon förståelse för sin begäran:

– "En person med dina behov borde inte bo i Ockelbo", är ett svar jag har fått, berättar Per Rosqvist.

Hur reagerade du på det?

– Jag vet inte riktigt vad jag svara på det! En kommun SKA ju sköta sina åtaganden mot en person med särskilda behov!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista