Det är nödvändigt att kunna kommunicera under transporter säger Karin Wallin Hedman som är vägtransportledare från Järvsö.
Det är nödvändigt att kunna kommunicera under transporter säger Karin Wallin Hedman som är vägtransportledare från Järvsö. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Vägtransportledare undantas från mobilförbudet under körning

0:45 min

Vägtransportledare Karin Wallin Hedman från Järvsö tycker det är bra att regeringen fattat beslut om undantag från regeln.

Regeringen har fattat beslut om undantag från regeln om förbud att hålla mobil eller annan kommunikationsutrustning i handen medan man kör.

Undantaget gäller när fordon används

*vid räddningstjänst och sjuktransport
*vid tjänsteutövning av polis
*av viss personal vid Säkerhetspolisen
*av vägtransportledare enligt lagen (2004:1167) om vägtransportledare
*i brådskande tjänsteutövning av en tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall.

Undantagen träder i kraft den 12 mars 2018 och gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".