Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

De kräsna rådjuren i Storvik

3:19 min

Bönderna här i Storvik har blivit offer för sin egen goda vilja. När snötäcket på markerna hårdnat fick rådjuren i området svårt att hitta mat.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Storviks bönder bestämde sig för att hjälpa rådjuren genom att stödutfodra dem. Det var ett misstag. Rådjuren visade sig helt sakna skick och uppfostran. Situationen har blivit ohållbar.

Buffén
Till att börja med var de tacksamma, rådjuren. De kom och slickade på sina saltstenar och tuggade i sig kraftfoder under tystnad. Hade man tur kunde rådjuren ställa sig på ett fält i skymningssolen och sträcka på sig så de såg ut som en Bruno Liljeforstavla. Men det var kortvarigt. Efter bara ett par dar tröttnade rådjuren på att det var samma kraftfoder varje gång. Bönderna försökte variera sig men det skulle de aldrig ha gjort. Efter en vecka hade bönderna fått ihop en buffé av olika kraftfoder men rådjuren var ändå inte nöjda. De kunde gå och ta för sig på buffén men lägga allt i en enda röra så att man inte kunde urskilja smakerna. Sen lämnade de det mesta och gick och tog om. Bönderna fick springa som galningar för att plocka undan efter rådjuren. Rådjuren tyckte att buffén kändes som en lunchrestaurang i ett industriområde. Den saknade klass, och rådjuren började beställa in à la carte. Som stamgäst kan man ställa lite krav. Men inte på sig själv tydligen. Rådjuren saknade helt bordsskick. De åt utan bestick och med öppen mun. De pratade högljutt och bara skröt om sig själva.

Kryddor
En dag började rådjuren klaga på att det inte fanns andra kryddor än salt. Bönderna fick ordna fram en pepparsten och en sten med franska örter. Sen dög inte saltstenen, för det var inte Himalayasalt, och Himalayasaltstenen dög inte för den var inte KRAV-märkt och den KRAV-märkta Himalayasaltstenen dög inte för den var inte närproducerad. Pepparstenen fick bytas ut för det skulle vara vild indisk långpeppar och det dög inte med torkade örter utan bönderna fick stå med en liten sax och klippa färska örter över en sten.

À la carte
När kraftfodret kom in skickade de ut det för det var för varmt eller för kallt eller för segt. De började ändra i beställningen från menyn. Till sist gjordes allt kraftfoder à la minute utifrån rådjurens fantasi och de senaste internationella mattrenderna. Det skulle vara kraftfoderskum, dekonstruerat kraftfoder, vakuuminducerat kraftfoder och en liten sprayflaska med rök av kraftfoder. Det kunde bli sittningar på flera timmar när bönderna fick springa fram och tillbaka med olika kreationer av kraftfoder medan rådjuren stirrade hotfullt bara för att hålla personalen på tå.

Rådjuren började låna pengar av bönderna utan att betala tillbaka. En kväll snodde de en traktor och körde sönder den. Bönderna i Storvik biter ihop och längtar till i maj. Då börjar jaktsäsongen.

Det här är Niklas Folkegård, från Storvik, onsdag

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".