Tova Moberg och den pojkvännen
1 av 2
Idag faller domen mot pojkvännen som dödat Tova Moberg. Foto: Agneta Sundberg/ Sveriges Radio / Privat
Familjens målsägandebiträde KG Myhrberg och åklagare Christer Sammens är båda nöjda med livstidsdomen mot Tova Mobergs expojkvän.
2 av 2
Familjens målsägandebiträde KG Myhrberg och åklagare Christer Sammens är båda nöjda med livstidsdomen mot Tova Mobergs expojkvän. Foto: Hasse Persson

Tova Mobergs expojkvän döms till livstid

2:01 min

Expojkvännen mördade 19-åriga Tova Moberg med ett tjugotal hammarslag och dumpade hennes kropp i en sjö. Nu döms han till livstids fängelse vid Hudiksvalls tingsrätt.

– Den misstänkte döms för mord, misshandel, olaga tvång och olaga hot vid flera tillfällen till fängelse på livstid, säger åklagaren Christer Sammens.

Målsägandebiträde KG Myhrberg är nöjd med domen.

– Han dömdes ju för det vi yrkade och han fick livstids fängelse. Det enda som jag ska ta ställning till är om vi ska klaga på skadeståndet. Vi hade yrkat på 100 000 och de dömde ut 60 000 kronor i skadestånd säger KG Myhrberg.

Tingsrätten gör bedömningen att den omfattande tekniska och medicinska bevisningen som åklagaren lagt fram, tillsammans med vittnesförhören samt den dödade kvinnans dagboksanteckningar, visar att det är praktiskt taget uteslutet att någon annan än den åtalade dödat kvinnan, enligt rätten.

– Det som har gjort störst intryck är att rätten har fått ta del av kvinnans innersta tankar och känslor genom de dagboksanteckningar som åberopats som bevisning. Av dessa anteckningar har framkommit att kvinnan förutsåg att mannen skulle komma att döda henne, vilket tragiskt nog visade sig bli sant, säger rådmannen Bengt-Olov Horn, enligt ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".