Ungas utanförskap ska brytas med hjälp av Drakprojektets webbaserade studiecirklar hoppas projektledaren Maria Dahlström och ungdomsambassadören Hanna Norin.
Ungas utanförskap ska brytas med hjälp av Drakprojektets webbaserade studiecirklar hoppas projektledaren Maria Dahlström och ungdomsambassadören Hanna Norin. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Studiecirkel online ska förbättra ungas psykiska hälsa

2:15 min

Många unga i Gävleborg är arbetslösa, något som kan leda till isolering och social fobi.

Sedan i maj driver Drakprojektet studiecirklar online för att förbättra det psykiska måendet hos unga vuxna. Men det är inte lätt att nå ut säger Hanna Norin som är Drakprojektets ungdomsambassadör och jobbar med uppsökande verksamhet i skolorna. 

– Responsen jag får är att det är en bra idé, för de som mår dåligt. Man vill inte erkänna att man själv inte mår så bra.

2016 startades Drakprojektet av studieförbundet Sensus med ekonomiskt stöd av Arvsfonden och Region Gävleborg. Målet med Drakprojektet är att nå unga som tycker att de lever i ett utanförskap.
Det kan exempelvis vara en ungdom som inte slutfört en utbildning, är arbetslös och till stor del lever sitt liv framför datorn.
Idag kan det mesta utföras via datorn och man behöver knappt gå utanför dörren konstaterar Maria Dahlström som är projektledare.

–Vi vill vara på de plattformar som ungdomar finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".