Kris för länets restaurangskolor

2:07 min

Restaurangutbildningarna i länet är i kris samtidigt som restaurangbranschen i länet växer och formligen skriker efter medarbetare att anställa.

Av länets sammanlagt 390 utbildningsplatser står nästan hälften tomma. Det visar P4 Gävleborgs kartläggning.

Ingen av de ansvariga rektorerna har någon riktigt förklaring till varför ungdomarna inte söker en utbildning som ger jobb direkt efter tre års studier.

Bitte Åström är rektor och ansvarig för restaurangutbildningen på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

– Det är ju närmast ofattbart att ungdomarna inte vill utbilda sig till ett jobb som ger anställning på direkten och väldigt goda möjligheter till ett spännande yrkesliv i Sverige och världen, säger Bitte Åström som inte har någon riktig förklaring till de dystra siffrorna.

På Bromangymnasiet i Hudiksvall ska man försöka intressera högstadieeleverna för utbildning i olik projekt som en stor bak-och dessertdag.

– Hemkunskapsundervisningen i skolans restaurangkök och så måste grundskolans studievägledare bli bättre på att informera om karriärmöjligheterna inom restaurangbranschen, slår Bitte Åström fast.

I Sandviken har det funnits restaurangutbildning i 50 år och under glansdagarna hade man 85 elever i varje årskurs i dag står 52 platser tomma och i årskurs 2 studerar enbart nio elever.

På Slottegymnasiet i Ljusdal kunde man inte starta en årskurs förra året  eftersom man enbart hade en sökande. På Friskolan Praktiska gymnasiet i Gävle slår intresset alla bottenrekord. Av 30 möjliga utbildningsplatser studerar endast sex elever.

Så här ser vår kartläggning av de treåriga gymnasieutbildningarna ut skola för skola:

  • Polhem Gävle: 96 platser, 29 tomma 
  • Bessemer Sandviken: 96 platser, 52 tomma 
  • Broman Hudiksvall: 72 platser, 30 tomma
  • Torsberg Bollnäs: 48 platser,12 tomma 
  • Slotte Ljusdal: 48 platser, 26 tomma
  • Praktiska Gävle:30 platser, 24 tomma
  • Totalt: 390 platser, 173 tomma

Detta betyder att 45 procent av platserna står tomma totalt. På vissa skolor är antalet tomma elevplatser betydligt större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista