Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio
Krönika: Niklas Folkegård

Den tidiga våren i Jättendal

3:47 min

I förra veckan plockade trafikverket bort de brandgula snöpinnarna från Landsvägen här i Jättendal. Folk i Jättendal trodde först att det var ett misstag och blev sura. Men trafikverket förklarade att det där misstaget var planerat sen flera månader.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Enligt trafikverkets fastlagda rutiner hade nämligen våren kommit och då behövs inte de där pinnarna. Skönt, tyckte folk i Jättendal som verkligen fått nog av snön. Bra med rutiner!

En snabb kopp
Folk i Jättendal tog äntligen av sig långkalsongerna, bytte till T-shirt och lågskor och började bära fram utemöblerna. Det låg kvar lite vårsnö, sisådär en meter, så folk i Jättendal fick lyfta lite på lågskorna för att inte få snö i dem. Sen satte de sig i vårsolen och drack kaffe. En snabb kopp fick det bli. Det började sticka i kroppen. Det måste vara vårkänslorna, tänkte folk i Jättendal. Tänk att man kan ha så starka vårkänslor att fingrar och tår blir alldeles vita och domnar bort.

En stor familj
Trafikverket fortsatte att följa sina planerade rutiner inför våren. Plogbilen kom för att ta bort lite av vårsnön längs Landsvägen, och på så vis locka fram krokus och tussilago. Eftersom de brandgula snöpinnarna var borta så kunde plogbilen bredda Landsvägen några meter. På samma runda körde plogbilen bort alla staket och brevlådor i Jättendal. Det hör våren till! ropade alla i Jättendal, fulla av vårkänslor. Vi behöver inga staket eller brevlådor! Här i Jättendal är vi alla som en enda stor familj! Det var som att gröna vågen hade kommit till Jättendal, 40 år för sent.

Vårstädning
Folk plockade fram sina cyklar och gjorde i ordning dem för den första vårturen. Det var knepigt att byta ventilgummi med bortdomnade vårfingrar. Dessutom lite svårt att cykla, men det berodde nog på att Trafikverket fortfarande inte sopat bort rullgruset från vägbanan.

Alla i Jättendal passade på att vårstäda. De öppnade alla fönster och dörrar på vid gavel för att släppa in den friska vårluften i sina hus. Sen fick de skotta ut den friska vårsnön ur sina hus. I helgen passade Jättendalingarna på att ställa om klockan till sommartid och ta fram gräsklipparen.

Bredare
Det fortsatte att vårsnöa lite grann, men det var på sätt och vis bra. Nu hade de brandgula snöpinnarna varit borta så länge att han som körde plogbilen inte längre mindes var Landsvägen legat. Så han körde omkring lite här och där och plogade undan vårsnön. Björnen vaknade ur sitt ide.

Enligt Trafikverkets planering hade det blivit barmark och torrt i helgen, så i början av veckan målades nya vita streck på Landsvägen. Visserligen var det lite otydligt exakt var vägen gick men det spelade ingen roll eftersom de vita strecken ändå inte syntes mot den vita vägbanan. Folk i Jättendal kunde inte bry sig mindre om de där strecken. De var fullt upptagna med att plocka murklor, prova sig igenom årets nya glassorter och packa picknickväskan inför vårens första dopp.

Det här är Niklas Folkegård, från Jättendal, onsdag

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".