Femton barn i länet drabbades av vräkningar i länet under 2017.
Femton barn i länet drabbades av vräkningar i länet under 2017. Foto: Ingegerd Sörgard, Sveriges radio

Femton barn vräktes i länet trots nollvisionen

1:55 min

Fortfarande vräks barn i Sverige, trots den nollvision som regeringen beslutade om för tio år sedan.

I Gävleborgs län drabbades 15 barn förra året. Hälften av dem bodde i Hudiksvalls kommun.

– Sex barn var det som blev vräkta i Hudiksvall och två barn som kom från en annan familj. Men vi tror faktiskt att det var en tillfällighet. Vi brukar inte ha så många. Vi ser allvarligt på att barn utsätts på det här sättet, säger Renée Holmberg som är tf socialchef i Hudiksvall. 

I hela Sverige var det 392 barn vars föräldrar eller ena förälder blev vräkta. Det är ungefär lika många som 2016. Jämfört med för tio år sedan är det nästan en halvering
med fortfarande långt kvar till nollvisionen.

Två tredjedelar av de vräkta barnen har bott permanent i den bostad de blir vräkta från. I 68 procent av fallen är det ensamstående föräldrar som vräks och de flesta av dem är mammor. Orsaken är nästan alltid obetalda hyror.

Så har det varit Hudiksvall också, säger Renée Holmberg.

– Vi har ju tittat på de enskilda fallen och vi kan inte se annat än att det handlar om familjer som på ett eller annat sätt inte klarar att betala sin hyra.

Idag kan inte Renée Holmberg svara på varför antalet vräkningar har ökat i Hudiksvall.

– Den här situationen vill vi helst inte att den ska uppkomma. Vi har ju också en nollvision. Det får vi nog titta lite närmare på för att se om vi kan komma in tidigare i processen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".