Forsbacka bruk förfaller – riskerar föreläggande

1:52 min

Nu ska Gävle kommun försöka sätta stopp för förfallet i Forsbacka bruk. I april kommer den kommunala stiftelse som äger bruket troligen att få ett föreläggande att rusta upp byggnaderna inom tre år.

 

– Det vore det bästa som kan hända för byggnaderna, men kanske inte så trevligt för Stiftelsens skull. Det hade kunnat lösas på ett helt annat sätt från första början, säger Johan Palmborg som representerar föreningslivet i stiftelsen Forsbacka Bruks styrelse.

Forsbacka Bruk blev en stiftelse 1992 när driften hade lagts ner och kommunen är en av stiftarna. Men de senaste åren har de kommunala anslagen minskat och underhållet har blivit eftersatt. En granne anmälde förfallet för flera år sedan.

Enligt en utredning som stiftelsen gjort behöver byggnaderna rustas för minst 4,5 miljoner kronor, men det har man aldrig haft råd med.

– Det kanske är något vi kan börja jobba med ordentligt nu. Se över tak, se över frostsprängningar på teglet, ja,se till att byggnaderna mår bra helt enkelt.

Det mesta talar för att om Forsbacka Bruk får ett föreläggande om att rusta upp byggnaderna så är det kommunen som måste skjuta till pengar. Enligt stiftelsens stadgar ska kommunen nämligen stå för ett eventuellt driftsunderskott.

Det skulle lösa ett stort problem för stiftelsen. menar Johan Palmborg som är en av representanterna för Forsbackas föreningsliv i Stiftelsen och känner starkt för Forsbacka bruk.

– Det här är ju ett industriminne som är väl värt att bevara. Det är ett av Sveriges största sammanhängande industriminnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista